2 december 2022
Werk jij in de metaal- en technieksector? Let dan op deze veranderingen en trends in 2023
Werk jij in de metaal en techniek? Weet je dan wat er allemaal voor jou verandert in 2023? Hoe ziet je CAO eruit? Welke trends zien we ontstaan? Gaat jouw salaris mee met inflatie? En zie jij mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen? Laten we eens dieper duiken in de veranderingen in 2023 voor de metaal en technieksector.
Welke beroepen vallen onder de noemer metaal en techniek?
Als we kijken naar de branche metaal en techniek, dan spreken we vooral over de beroepen die vallen onder de CAO Metaal en techniek (ook wel bekend als de CAO Metaaltechniek). Dit CAO geldt voor werknemers in de metaal- en de techniekbranche. Denk dan aan installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en isolatiebedrijven. Maar ook zilver- en goudsmeden vallen onder dit CAO. Via PD personeel bieden we ook vacatures in de metaal en techniek aan.
Lees ook: Dit zijn de 6 grootste voordelen van werken via PD personeel
Metaal en techniek CAO, wat verandert in 2023?
Het mocht even duren maar er is dan toch een nieuw CAO-akkoord. We kunnen in ieder geval stellen: jong & oud gaan erop vooruit in de cao metaal & techniek! De cao van de sector metaal & techniek die op 1 oktober 2021 ingegaan is heeft een looptijd van 30 maanden tot 1 april 2024. Op 1 september 2022 was het loon al met 2,75% verhoogd. Per 1 maart 2023 komt hier 3,25% bij en per 1 januari 2024 nog eens 0,6%. Na 11 maanden zal jouw loon met 7,4% gestegen zijn. Een uitzonderlijke stijging is te zien bij de afspraken van de jeugdlonen en BBL-lonen. deze gaan door de cao afspraken er op 1 januari 2023 in ieder geval 5% op vooruit. Tenslotte wordt de RVU (zware beroepen regeling) zo spoedig mogelijk ingevoerd. Dit betekent dat werknemers die een zwaar beroep uitoefenen maximaal 3 jaar voor hun AOW kunnen stoppen met werken. Ondanks deze successen liggen er nog een flink aantal onderwerpen op tafel. Met onder andere de werktijden, roosters en flexwerkers.
Kijken voorbij een CAO: welke trends zie je in de metaal en techniek in 2023?
Nu je weet welke veranderingen er in de CAO plaatsvinden is het goed om ook vooruit te kijken en trends binnen de branche te identificeren. Je werkt in een markt die aan nogal wat politieke, economische en technologische veranderingen onderhevig is.
De hoge energieprijzen blijven invloed hebben op de metaal en techniek
Organisaties zullen blijvend last ondervinden van inflatie. Dit komt deels door de lastige aanvoer van nieuwe producten en materialen, maar ook door de hoge energieprijzen. Houd er rekening mee dat organisaties om je heen deze hoge prijzen door zullen blijven voeren naar bedrijven verderop in de supply chain. Zodoende blijven de operationele marges van veel organisaties onder druk staan. Andere ondernemingen zullen echter weer kunnen profiteren van de energiecrisis.
Uit een rapport van de ING blijkt dat de industrie in 2023 lichtelijk zal blijven groeien, maar door de energieprijzen onder druk zal staan.
Komt er een recessie? Focus op efficiëntie in de metaal en techniek
De rentes lopen op dus geld wordt duurder. Duurder geld betekent dat er minder geleend zal worden, en dat kan nieuwe investeringen in de weg zitten. Dat is natuurlijk ook de bedoeling van de centrale banken, want de overhitte economie moet afgekoeld worden. De marges worden krapper door inflatie en de economie vertraagt. Dat betekent dat organisaties in verschillende industrieën op zoek moeten naar manieren om zo efficiënt mogelijk te werken. Dat kan banen kosten, maar het kan ook technologische vooruitgang afdwingen om een efficiëntere werkvloer te krijgen. Zorg er daarom voor dat je jezelf blijft ontwikkelen en meegaat met veranderingen in je organisatie. Werk jij via PD personeel en wil jij weten welke cursussen of trainingen geschikt voor je zijn? Neem dan contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Duurzaamheid ook een belangrijke rol in de metaal en techniek
Verduurzaming blijft een hot topic, ook in 2023. In de Verenigde Staten gaan ze bijvoorbeeld aan de slag met de zogeheten Inflation Reduction Act. Hoewel dit in de naam gaat over de inflatie in het land, blijkt uit de inhoud dat er vooral veel geïnvesteerd zal worden in verduurzaming van het land in de vorm van subsidies en leningen. Er wordt nu al gesproken van een mogelijke Europese tegenhanger om de industrie in Europa ook sneller te verduurzamen. Waar in de bouw bijvoorbeeld woningen verplicht van het gas af moeten zullen we ook in de metaal en techniek ongetwijfeld projecten zien die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
Wil jij ook aan de slag in de metaal- en technieksector? Wil je ook begeleid worden door coaches vanuit PD personeel die je helpen te anticiperen op de toekomst, die je aan de juiste cursussen en trainingen helpen en waarmee je kunt sparren over jouw rol in het bedrijf? Bekijk dan eens onze vacatures.