Cao Metalektro 2024

26 juli 2024

Loonsverhoging in de nieuwe cao Metalektro 2024!

De nieuwe cao Metalektro 2024 brengt een flinke loonsverhoging met zich mee! In deze cao, met een looptijd van 19 maanden, stijgt je salaris in totaal met 9%. Ontdek de details van deze verhoging en de andere belangrijkste afspraken in de nieuwe cao Metalektro 2024!

Lees ook: Jerremy’s inspirerende zoektocht naar meer diepgang in de techniek [interview] – PD personeel

Zoveel salaris krijg jij erbij in de nieuwe cao Metalektro 2024!

Er is een nieuwe cao Metalektro! En je gaat er fors op vooruit met je salaris. Je krijgt namelijk in totaal 9% loonsverhoging in de cao Metalektro (ook wel cao Grootmetaal genoemd). De nieuwe cao heeft een looptijd van 19 maanden, van 1 juni 2024 tot en met 31 december 2025. Dit krijg je erbij: per 1 juni 2024 heb je er 2,75% bij gekregen, per 1 januari 2025 krijg je er 3,25% bij en per 1 juni 2025 krijg je er nog eens 3% bij. Wil je precies weten hoeveel loonsverhoging je concreet krijgt? Bereken dit dan bij de FNV met hun rekentool: Metaal salaris rekentool – FNV.

Via PD personeel bieden wij ook vacatures in de Metalektro aan.

Flexibile werktijden en creatieve oplossingen

In 2022 hebben werkgevers en vakbonden binnen de cao een tijdelijke ‘proeftuin’ opgezet om innovatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen rond flexibele werktijden en roosters. Dit initiatief biedt ruimte voor afspraken die inspelen op de flexibiliteitsbehoeften van zowel werkgevers als werknemers, bijvoorbeeld om de balans tussen werk en privéleven te verbeteren. Deze regeling wordt voor de komende periode verlengd onder dezelfde voorwaarden.

Ontwikkeling van werknemers in de Metalektro 2024

Een belangrijke pijler van de Strategische agenda is de ontwikkeling van medewerkers. Sociale partners streven naar continue ontwikkeling en een sterke leercultuur. In het cao-akkoord van 2022 zijn afspraken gemaakt over de Smartmakers Academy, Technohubs, het skillspaspoort en leervouchers.

Onder leiding van het ROM-bestuur is een commissie ‘Leren en Ontwikkelen’ opgericht, die zich bezighoudt met deze onderwerpen. Activiteiten op dit terrein duren vaak langer dan één cao-periode. Daarom werken sociale partners aan een langetermijnaanpak met passende financiering uit het huidige fondsenbudget.

Specifieke acties zijn onder meer:

  • Het ROM-bestuur zal snel een definitie van het skillspaspoort vaststellen. Er komen drie pilots, met mogelijke opschaling bij positieve evaluatie.
  • Cao-partijen onderzoeken welke Technohubs het meest kansrijk zijn voor verdere ontwikkeling en stellen hiervoor fondsen beschikbaar.
  • De Smartmakers Academy zal met steun van de stichting A+O Metalektro worden opgeschaald, met een nog te bepalen financiële bijdrage.
  • Cao-partijen ondersteunen de uitvoering van het Aanvalsplan Techniek in samenwerking met andere opleidingsfondsen.
  • Daarnaast komt er een campagne om de toegang tot en het behoud van vrouwen in de sector te verbeteren, gebaseerd op recent onderzoek dat verbetering nodig is.

Regeling Vervroegd Uittreden wordt voortgezet

De FNV zet zich nog altijd in voor de voortzetting en verbetering van de ‘Eerder stoppen met werken’-regeling, ook bekend als de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Deze regeling, die onderdeel is van het Pensioenakkoord en in 2025 afloopt, dreigt te verdwijnen zonder verdere actie. FNV pleit voor een permanente RVU-regeling na 2025, vanwege de blijvende behoefte van mensen met zwaar werk om eerder met pensioen te kunnen gaan.

In de nieuwe cao zijn afspraken gemaakt rondom het RVU. Als de huidige fiscale vrijstellingsregeling blijft bestaan, zullen cao-partijen de RVU-regeling in de Metalektro voortzetten voor een periode van maximaal vijf jaar, van 2026 tot en met 2031. Gezien de landelijke ontwikkelingen rondom RVU zullen partijen hierover in overleg treden. Lees hier het gehele onderhandelingsresultaat van de cao Metalektro 2024.

Opzoek naar een nieuwe baan in de sector Metalektro?

Werk je in de Metalektro en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is PD Personeel de juiste plek voor jou. Wij bieden de leukste vacatures bij unieke en toonaangevende bedrijven. Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer direct! Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Bij PD Personeel gaan we verder dan alleen het invullen van vacatures; we streven ernaar om jouw professionele ambities waar te maken door passende en inspirerende werkplekken te bieden.