5 maart 2025
Steeds meer vrouwen in de techniek: feit of fictie?
Met Internationale Vrouwendag op 8 maart in het vooruitzicht, is het een goed moment om stil te staan bij de positie van vrouwen in de technische sector. De technische sector staat te springen om talent. Er zijn handen te kort in de bouw, elektrotechniek, installatietechniek en andere technische vakgebieden. En laten we eerlijk zijn: als we blijven vissen in dezelfde vijver van voornamelijk mannelijke werknemers, lossen we het tekort nooit op. Gelukkig lijkt er een positieve trend te zijn: steeds meer vrouwen betreden de technische wereld. Maar is dat echt zo? Groeien de aantallen vrouwelijke technici significant, of is het vooral een mooi PR-verhaal? Laten we eens kijken naar de harde cijfers en uitdagingen.
Lees ook: Technische installatiebranche groeit razendsnel: wat zeggen de cijfers? – PD personeel
Vrouwen in de techniek: het staat er beter voor!
Laten we de feiten erbij pakken:
- 📈 Lichte stijging van vrouwen in de techniek: In 2020 waren er 15.406 vrouwen werkzaam in de technieksector; in 2024 is dit aantal gestegen naar 17.169. Een mooie toename, maar nog steeds een klein aandeel op het totaal.
- 👷♀️ Nog wel ondervertegenwoordigd: In 2024 is slechts 11,4% van de werknemers in de techniek een vrouw. In sommige branches, zoals de elektrotechniek en installatietechniek, is dat percentage zelfs nog lager.
- 🎓 Meer meisjes kiezen voor technische studies: Op havo en vwo neemt het aantal meisjes dat een technisch profiel kiest toe. In het mbo en hbo zijn de cijfers echter minder rooskleurig: de instroom van vrouwen in technische opleidingen blijft achter.
- 💼 Weinig vrouwelijke leidinggevenden: Ook in management- en leiderschapsrollen binnen sommige technische sectoren blijft het aantal vrouwen beperkt. Zo was bijvoorbeeld in 2022 slechts 5,8% van de directiefuncties in de sector bouwnijverheid een vrouw. Maar de laatste jaren gaat het steeds meer de goede kant op en word het aandeel van vrouwen in managementfuncties steeds groter!
Wat zijn redenen dat niet meer vrouwen voor de techniek kiezen?
Hoewel steeds meer vrouwen interesse tonen in techniek, blijven de drempels hoog. Wat houdt hen tegen?
1️⃣ Hardnekkige stereotypen en vooroordelen
Techniek wordt vaak nog gezien als een ‘mannenwereld’. Al op jonge leeftijd krijgen meisjes minder stimulans om te kiezen voor techniek. Spelen met bouwpakketten, sleutelen aan fietsen of programmeren? Veel ouders en scholen bieden dit eerder aan jongens aan.
2️⃣ Gebrek aan rolmodellen
Je kunt pas iets worden als je weet dat het bestaat. Veel meisjes zien nauwelijks vrouwelijke technici om zich heen. Dat maakt het lastiger om zich een toekomst in de techniek voor te stellen.
3️⃣ Werkcultuur en sociale drempels
In veel technische bedrijven zijn vrouwen nog in de minderheid. Dit kan een drempel vormen: een ‘mannelijke’ werkvloer voelt niet voor iedereen even toegankelijk. Daarnaast zijn er nog steeds bedrijven waar de werkomgeving niet optimaal is afgestemd op diversiteit.
4️⃣ Minder flexibele werktijden
Technische beroepen gaan vaak gepaard met onregelmatige werktijden en fysiek werk. Dit kan voor sommige vrouwen – met name als ze werk en gezin willen combineren – een extra uitdaging vormen.
De weg vooruit: initiatieven die écht impact maken
Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die proberen deze drempels te verlagen en vrouwen enthousiast te maken voor techniek:
🔧 Girls’ Day: Op deze dag openen technische bedrijven hun deuren speciaal voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Zij kunnen zelf ervaren hoe leuk en uitdagend techniek kan zijn.
🔧 Techniek Inclusief: Een toolkit voor bedrijven om bewust bezig te zijn met diversiteit en een inclusieve werkvloer te creëren.
🔧 VHTO (Expertisecentrum Gender & Techniek): Organiseert mentorprogramma’s en gastlessen door vrouwelijke rolmodellen in technische vakgebieden.
🔧 Hackathons en netwerkbijeenkomsten: Evenementen zoals ‘Hacking Women into Tech’ bieden een platform om vrouwen in de techniek te ondersteunen en met elkaar te verbinden.
🔧 Internationale Vrouwendag: En natuurlijk kan deze dag niet ontbreken. Ieder jaar, op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, deze dag is bedoeld om wereldwijd aandacht te vragen voor de positie van vrouwen in de maatschappij.
Samen bouwen aan een toekomst met meer vrouwen in de techniek
De cijfers laten zien dat er vooruitgang is, maar ook dat er nog een lange weg te gaan is. De technieksector heeft iedereen nodig: mannen én vrouwen, want diversiteit maakt teams sterker, innovatiever en toekomstbestendiger.
Het is tijd om door te pakken. Bedrijven kunnen hun deuren verder openen, opleidingen kunnen techniek aantrekkelijker maken voor meisjes en vrouwen kunnen elkaar inspireren om deze sector te betreden en erin door te groeien.
