16 februari 2024
4 waardevolle tips om je het best voor te bereiden op een sollicitatiegesprek in 2024
Wanneer je in 2024 een sollicitatiegesprek hebt, blijft een grondige voorbereiding essentieel. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, zijn er nog steeds sollicitanten die niet goed voorbereid opdagen voor een sollicitatiegesprek. Dit laat geen goede indruk achter. Gelukkig kun je je snel en gemakkelijk voorbereiden. Maar hoe doe je dat precies? Dit zijn 4 waardevolle tips die je daarbij helpen. En hieronder vind je ook een bonus psychologische truc die je kan gebruiken!
Waarom een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek belangrijk is
Een goede voorbereiding is super belangrijk, dat blijkt uit meerdere onderzoeken. 47% van de ondervraagde recruiters zeiden dat ze een kandidaat zouden afwijzen die weinig kennis had van het bedrijf waar ze solliciteren. Dus bijna de helft van de recruiters zouden een kandidaat afwijzen bij een matige voorbereiding. Dat is best hoog. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je maar 7 seconden hebt om een goede indruk te maken. Bij PD personeel voeren we al ruim 20 jaar wekelijks sollicitatiegesprekken. We kunnen hieruit wel concluderen dat een kandidaat die voorbereid komt een betere indruk maakt. Hieronder geven wij je 4 tips hoe jij je het best kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek in 2024!
1. Maak het jezelf gemakkelijk met deze vragen die een recruiter (bijna) altijd stelt
Je kan het jezelf zeer gemakkelijk maken door simpelweg te Googlen naar welke vragen recruiters stellen tijdens sollicitatiegesprekken. Ook kan je de strikvragen en de trucjes van de recruiters voor blijven. Wist je trouwens dat de meest gestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken, ”kunt u iets over uzelf vertellen?” is? Naast deze vraag zijn er ook een heleboel andere vragen. Hieronder enkele vragen die onze recruiters stellen tijdens sollicitatiegesprekken:
- Waar word jij gelukkig van?
- Wat heb je gelezen op onze website of functieomschrijving waardoor je bij ons wil werken?
- Waarom zou ik jou moeten kiezen boven een andere kandidaat?
- Wat is jouw grootste aandachtspunt?
- Wat voor soort werkomgeving zoek je?
- Waar liggen je ambities?
- Wat vond je van de werkzaamheden bij je vorige baan?
- Heb jij nog vragen?
2. Een lastig of soepel, lang of kort sollicitatiegesprek, wat zegt de ‘buitenwereld’?
Een tweede waardevolle tip om je voor te bereiden is, door de verhalen van ‘buitenaf’ te lezen. Dus zijn er bijvoorbeeld reviews, nieuwsartikelen, blog, sociale media berichten etc. Zo kom je bijvoorbeeld te weten wat de ervaringen zijn met dat bedrijf. En hoe de sollicitatiegesprekken verliepen. Duurt het sollicitatiegesprek bij die ene werkgever bijvoorbeeld lang? Of kort? Stelde de recruiter lastige vragen? Of was het makkelijk? Bij PD personeel hebben wij op onze website ook echte ervaringsverhalen staan. Hier lees je ons laatste ervaringsverhaal.
3. Verdiep je in de functie en scan door de website, dan heb je al een streepje voor!
Dit is ook zoiets dat vanzelfsprekend lijkt, maar toch is dit een waardevolle tip. Weet namelijk voor welke functie je solliciteert en wat het bedrijf doet. Je hoeft van te voren niet alles te weten, want dat krijg je ook wel te horen, maar laat in ieder geval blijken dat je iets van research heb gedaan. Het is naast interesse tonen ook handig voor jezelf, want iedereen weet hoe belangrijk het is om vragen te stellen. Als je van te voren research heb gedaan naar de functie en bedrijf, dan stel je gemakkelijker vragen. Ook beantwoord je ze makkelijker. Dus: lees goed de functie en functie-eisen door en kijk op de pagina’s van de website!
4. Bedenk welke primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vind
De laatste tip voor vandaag is om na te denken wat je nou eigenlijk graag wil in een baan. Vind jij bijvoorbeeld de optie om thuis te werken belangrijk? Of een 4-daagse werkweek? Of is voor jou de hoogte van het salaris het belangrijkst? Weet wat jij belangrijk vind voor het sollicitatiegesprek bij een werkgever. Dit geeft de werkgever dan ook een goed beeld wat jij zou willen in een baan en dan kan er sneller geconcludeerd worden of het een goede match is. Wil jij bijvoorbeeld erg graag de optie om thuis te werken, maar dit kan absoluut niet bij die werkgever, dan is het beter om daar gelijk achter te komen. Dan na je het 2e of 3e gesprek hebt gehad.
Tot slot: Gebruik deze (psychologische) truc na een sollicitatiegesprek om te beoordelen of de werkgever bij jou past!
Stel je voor: je bent net klaar met je sollicitatiegesprek. Over het bedrijf en de functie ben je positief. Echter vraag je jezelf af of deze werkgever wel wat voor jou is. Hoe kom je daarachter? Een klik hebben met je werkgever is erg belangrijk. Vaardigheden zijn namelijk aan te leren, een klik niet! Een goede manier om erachter te komen of er een klik is, is door jezelf de vraag te stellen: ”Heb ik het leuk met deze werkgever als ik vast kom te zitten in een lift?” op deze manier toets je of je denkt wel of geen klik te hebben. Denk je bijvoorbeeld met de werkgever te kunnen praten over hobby’s of interesses voor een bepaalde tijd? Dan zit het wel goed!
Op zoek naar een nieuwe baan? Wij kunnen je helpen én met jouw sollicitatiegesprek
Ben je werkzaam in de technische sector en op zoek naar nieuwe uitdagingen? Dan ben je bij PD Personeel aan het juiste adres. Wij hebben de meest interessante vacatures bij unieke en dynamische bedrijven. Neem een kijkje bij onze openstaande posities en solliciteer direct! Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Bij PD Personeel gaan we verder dan alleen het invullen van vacatures; we streven ernaar om jouw professionele ambities te verwezenlijken door passende en inspirerende werkplekken te bieden.